Als je net een beetje anders bent

Eigenlijk had ik me er al een beetje bij neergelegd dat ik met de mensen om mij heen net geen aansluiting ging vinden. Ik voelde me vrijwel overal de buitenstaander. De vreemde eend in de bijt. Het was voor mij heel voelbaar en tastbaar dat ik anders was, maar ik kon het niet onder woorden brengen. Daar waar anderen de grootst mogelijke plezier om iets hadden, begreep ik niet wat er nou zo leuk was. En andersom kon ik het fantastisch vinden wanneer ik bepaalde absurditeiten in het dagelijks leven tegenkwam, terwijl de mensen om me heen die niet eens in de gaten hadden.  

Soms ging daarnaast de gedachte wel even door mijn hoofd dat er misschien wel iets mis was met mij. Het kostte mij namelijk zoveel moeite om bepaalde dingen te doen en vol te houden die voor anderen zo vanzelfsprekend leken. De meest simpele dingen voelde als een verschrikkelijke opgave. Ik heb vaak gewenst dat ik ook gewoon “normaal” kon zijn. Inmiddels kijk ik daar gelukkig niet meer zo tegen aan. Onder andere omdat ik nu begrijp wat mij anders maakt en weet dat ik er niet de enige in ben. Bovendien is het belangrijk dat we niet allemaal hetzelfde zijn. In onze samenleving hebben we namelijk verschillende rollen en functies met elkaar te verdelen. Het gaat erom dat we gaan ontdekken hoe we vanuit de persoon die we zijn, kunnen doen wat bij ons past.  

Verschillende rollen en begaafdheden 

Het percentage hoogbegaafden in de samenleving is zo’n +/- 2.5%. Hoewel dat een klein percentage is, betekent het omgerekend naar aantallen, dat er nog best wat HB’ers in onze samenleving rondlopen. Hoogbegaafden zijn werkend en aanwezig in verschillende lagen van de samenleving. Ze vervullen niet per se de hoge functies in een bedrijf. Toch is het belangrijk om op te merken dat er wel een verschil is in wat qua rol, en functie, passend is voor een hoogbegaafde en wat niet.  

Bij Gifted People is ons uitgangspunt dat we allemaal onze eigen gaven hebben en dat we hiermee een waardevolle en unieke rol in de samenleving hebben te vervullen. We hebben onze begaafdheden niet voor niets. De rol die we te vervullen hebben in de samenleving, groot of klein, ligt in het verlengde van wie we zijn en onze eigen begaafdheden. De begaafdheden die we hebben, brengt dan dus mee welke rol het beste past en welke unieke waarde jij kunt leveren. In deze blog ontdek je meer over de achtergrond daarvan: ‘Wat is creatieve hoogbegaafdheid?’

Hoogbegaafdheid brengt bepaalde gaven en kwaliteiten mee, maar ook dat je in bepaalde dingen minder goed bent. Zo zijn hoogbegaafden vaak beter in activiteiten rondom verbeteren, ontwikkelen en veranderen en minder in routinematige activiteiten. Dat alleen al bij jezelf kunnen herkennen, zorgt ervoor dat je meer kunt gaan doen wat bij jou past. Dat voorkomt dat je met veel pijn en moeite steeds een taak of activiteit probeert te ondernemen die niet bij je past. Je kunt het dan uiteindelijk op doorzettingsvermogen wel voor elkaar krijgen, maar de vraag is hoeveel dat je uiteindelijk kost. Denk eerder aan hoeveel het je kan opleveren als jij je meer gaat richten op de dingen die jou gemakkelijker afgaan. 

Als laatste is het belangrijk om je te realiseren dat wanneer je net iets anders in elkaar zit, je ook iets anders nodig hebt op gebied van leven, werk en relaties. Je bent anders bedraad en dat heeft invloed op waar jij energie van krijgt, wat jou energie kost en hoe je met anderen wilt leven en samenwerken.  

Wat kun je doen? 

Laat op de eerste plaats de gedachte los dat iets normaal of abnormaal is. Onderzoek juist wat jou jou maakt. Vanuit daar kun je gaan zien wat past bij jou, wat jij nodig hebt en wat klopt voor jou. Dan kun je het meest tot jouw recht gaan komen in jouw leven en werk. 

Richt je op dat wat jou anders maakt. Want in dat wat jou anders maakt ligt belegen wat klopt voor jou en wat jij te doen hebt. Het betekent ook dat je op bepaalde vlakken iets anders nodig hebt. Niet op alle vlakken overigens. Want hoewel je als HB in meerdere opzichten echt anders bent, ben je in bepaalde opzichten ook gewoon hetzelfde. We zijn allemaal mensen. 

In de komende blogs zullen we het kenmerk van anders-zijn verder uitlichten. Voor nu een vraag aan jou, hoe ervaar jij het anders-zijn. Laat je het mij weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book!
Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail. 

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden