Ik ben geen geboren ondernemer. Ik was niet het kind dat op jonge leeftijd al allerlei dingen aan anderen wist te slijten. Ik had geen limonadekraam en ik deed niet aan ‘heitje voor een karweitje’. Ik verdiende mijn geld gewoon met een bijbaantje bij de HEMA. 

Toen ik in 2014 voor het eerst naar de KVK ging om daar mijn bedrijf met de super-originele naam: ‘Adrienne van den Bos’ in te schrijven, voelde ik wel met alle vezels in mijn lijf dat dit de juiste stap was. Het voelde voor mij alsof ik een alternatieve route had gevonden. Een weg uit de saaie kantoorpanden, prestatieculturen en 9-tot-5-mentaliteit waar ik alsmaar niet mijn draai kon vinden. 

Maar, niet lang na mijn zelfverklaarde ondernemerschap, ging ik toch terug in loondienst. Ook al was deze baan een supermooie kans, ook al kijk ik erop terug als één van mijn meest waardevolle leerscholen als het gaat om hoogbegaafdheid, het voelde ergens ook als een stap terug. Alsof ik een beetje gefaald had.  

En dat verlangen naar het ondernemerschap ging natuurlijk niet weg. Dus toen ik in 2017 startte met Gifted People, deed ik dat vol overtuiging. Dit bedrijf ging een succes worden. Het móest. Ik ging niet meer terug naar loondienst en maakte de committent om te doen wat daarvoor nodig was. Ik werkte harder dan ooit. 

Binnen zes maanden had ik Gifted People opgezet. Binnen zes maanden was ik winstgevend. Iets waar ik trots op ben en waar ik tegelijkertijd niet vaak over praat. Iets waar ik heel lang helemaal niet over durfde te praten.  

Rondom geld en geld verdienen hangen namelijk nog best wat overtuigingen en meningen. Ik wilde iets moois in de wereld zetten, mensen helpen en niet bestempeld worden als iemand die het alleen voor het geld doet.   

Veel van mijn mede-idealistische hoogbegaafde ondernemers zie ik met datzelfde stuk worstelen. Aan geld verdienen hangt vaak nog een nare nasmaak. Alsof geld verdienen en iets moois doen voor de wereld niet samengaan. 

Als gevolg zie ik de mooiste idealistische ondernemers die superveel te bieden hebben, maar zelf met moeite rondkomen. Ondernemers die zichzelf richting de burn-out werken omdat ze anderen boven zichzelf plaatsen. En uiteindelijk ondernemers die stoppen met ondernemen omdat het niet vol te houden is. 

Succesvol ondernemen kan pas als je een balans vindt tussen geven en nemen. Als je die balans niet hebt, ben je wat ik noem een ‘kortetermijnondernemer’. Een kortetermijnondernemer heeft óf te veel focus op geld óf te weinig. En als gevolg worden er allemaal rare keuzes gemaakt die leiden tot een onsuccesvol bedrijf en ontevreden klanten.  

Hetzelfde geldt voor de balans tussen leren en implementeren. Als je alleen maar dingen aan het doen bent zonder jezelf te ontwikkelen als ondernemer, ben je ook vooral dingen aan het doen die wel tijd, geld en energie kosten, maar weinig opleveren. En als je alleen maar aan het leren bent en meer kennis aan het verzamelen bent, komt er weinig van de grond. 

Inmiddels kan ik bij beginnende ondernemers vrij snel zien of ze het in zich hebben om succesvol te worden. Wat daarbij het minst belangrijk is? De mate waarin je al de vaardigheden van een succesvolle ondernemer hebt. Die kun je namelijk leren. De belangrijkste succesfactor is je mindset. 

Ik ben zelf ook niet per ongeluk succesvol geworden als ondernemer. Ik heb niet per ongeluk de juiste dingen gedaan. Ik heb vooral de mindset van leerling aangenomen. Ik ben gaan onderzoeken: ‘Wie weet hoe dit moet?’. De meest succesvolle ondernemers belopen namelijk allemaal hetzelfde pad. En als je weet hoe dat pad eruitziet, dan weet je ook welke dingen je vooral wel moet doen en welke vooral niet.  

Binnenkort start ik met een speciaal ondernemerstraject voor idealistische ondernemers die iets moois toe te voegen hebben aan de wereld, maar nu vooral heel hard werken en te weinig terugontvangen. Als jij meer de win-win wilt opzoeken tussen waarde aan de wereld toevoegen en aan je eigen leven, ben jij misschien wel de perfecte kandidaat. Op deze pagina ontdek je wat we gaan doen: Gifted People Ondernemerstraject. 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden