Als je geen geboren ondernemer bent

Als je geen geboren ondernemer bent

Adrienne | Gifted People Ondernemerschap, Werk 12 Comments

Ik ben geen geboren ondernemer. Ik was niet het kind dat op jonge leeftijd al allerlei dingen aan anderen wist te slijten. Ik had geen limonadekraam en ik deed niet aan ‘heitje voor een karweitje’. Ik verdiende mijn geld gewoon met een bijbaantje bij de HEMA. 

Toen ik in 2014 voor het eerst naar de KVK ging om daar mijn bedrijf met de super-originele naam: ‘Adrienne van den Bos’ in te schrijven, voelde ik wel met alle vezels in mijn lijf dat dit de juiste stap was. Het voelde voor mij alsof ik een alternatieve route had gevonden. Een weg uit de saaie kantoorpanden, prestatieculturen en 9-tot-5-mentaliteit waar ik alsmaar niet mijn draai kon vinden. 

Maar, niet lang na mijn zelfverklaarde ondernemerschap, ging ik toch terug in loondienst. Ook al was deze baan een supermooie kans, ook al kijk ik erop terug als één van mijn meest waardevolle leerscholen als het gaat om hoogbegaafdheid, het voelde ergens ook als een stap terug. Alsof ik een beetje gefaald had.  

En dat verlangen naar het ondernemerschap ging natuurlijk niet weg. Dus toen ik in 2017 startte met Gifted People, deed ik dat vol overtuiging. Dit bedrijf ging een succes worden. Het móest. Ik ging niet meer terug naar loondienst en maakte de committent om te doen wat daarvoor nodig was. Ik werkte harder dan ooit. 

Binnen zes maanden had ik Gifted People opgezet. Binnen zes maanden was ik winstgevend. Iets waar ik trots op ben en waar ik tegelijkertijd niet vaak over praat. Iets waar ik heel lang helemaal niet over durfde te praten.  

Rondom geld en geld verdienen hangen namelijk nog best wat overtuigingen en meningen. Ik wilde iets moois in de wereld zetten, mensen helpen en niet bestempeld worden als iemand die het alleen voor het geld doet.   

Veel van mijn mede-idealistische hoogbegaafde ondernemers zie ik met datzelfde stuk worstelen. Aan geld verdienen hangt vaak nog een nare nasmaak. Alsof geld verdienen en iets moois doen voor de wereld niet samengaan. 

Als gevolg zie ik de mooiste idealistische ondernemers die superveel te bieden hebben, maar zelf met moeite rondkomen. Ondernemers die zichzelf richting de burn-out werken omdat ze anderen boven zichzelf plaatsen. En uiteindelijk ondernemers die stoppen met ondernemen omdat het niet vol te houden is. 

Succesvol ondernemen kan pas als je een balans vindt tussen geven en nemen. Als je die balans niet hebt, ben je wat ik noem een ‘kortetermijnondernemer’. Een kortetermijnondernemer heeft óf te veel focus op geld óf te weinig. En als gevolg worden er allemaal rare keuzes gemaakt die leiden tot een onsuccesvol bedrijf en ontevreden klanten.  

Hetzelfde geldt voor de balans tussen leren en implementeren. Als je alleen maar dingen aan het doen bent zonder jezelf te ontwikkelen als ondernemer, ben je ook vooral dingen aan het doen die wel tijd, geld en energie kosten, maar weinig opleveren. En als je alleen maar aan het leren bent en meer kennis aan het verzamelen bent, komt er weinig van de grond. 

Inmiddels kan ik bij beginnende ondernemers vrij snel zien of ze het in zich hebben om succesvol te worden. Wat daarbij het minst belangrijk is? De mate waarin je al de vaardigheden van een succesvolle ondernemer hebt. Die kun je namelijk leren. De belangrijkste succesfactor is je mindset. 

Ik ben zelf ook niet per ongeluk succesvol geworden als ondernemer. Ik heb niet per ongeluk de juiste dingen gedaan. Ik heb vooral de mindset van leerling aangenomen. Ik ben gaan onderzoeken: ‘Wie weet hoe dit moet?’. De meest succesvolle ondernemers belopen namelijk allemaal hetzelfde pad. En als je weet hoe dat pad eruitziet, dan weet je ook welke dingen je vooral wel moet doen en welke vooral niet.  

Binnenkort start ik met een speciaal ondernemerstraject voor idealistische ondernemers die iets moois toe te voegen hebben aan de wereld, maar nu vooral heel hard werken en te weinig terugontvangen. Als jij meer de win-win wilt opzoeken tussen waarde aan de wereld toevoegen en aan je eigen leven, ben jij misschien wel de perfecte kandidaat. Op deze pagina ontdek je wat we gaan doen: Gifted People Ondernemerstraject. 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Vorige blogVolgende blog

Comments 12

 1. Hoi deze blog is echt iets wat ik bij de start van m’n ZZP’er worden had moeten hebben! Ben 2015 full-time gegaan… Nu 10 jaar ZZP’er. Ik zou bijna alles wel kunnen citeren… Hoogbegaafdheid is bij mij pas sinds de laatste 3 jaren duidelijk geworden. Zodoende snap ik steeds meer de valkuilen. Als ik zodoende mag aanhalen wat ik treffend vond? (hint; zou ik graag nog meer over horen!)

  Kortetermijnondernemer. Balans tussen geven / nemen. Implementeren / leren. Juiste mindset. En het ‘geijkte pad volgen’. Al denk ik dat je die laatste vooral globaal moet zien. In de zin van; Je bied een dienst aan en er is een afnemer die er voor betaald. Hoe meer waarde je levert, hoe meer je zou verdienen, mits je mindset in orde is. Dus de standaard is vraag en aanbod. Het hoogbegaafde is juist het afwijkende daarin leveren, denk ik dan.

  Ik denk trouwens dat ik de meeste fouten wel gemaakt heb… Had meer dan 50 verschillende klanten, inmiddels de meeste afgehaakt omdat ik op een gegeven moment in een bore-out belandde. Zodoende heel erg op leren gefocust, alleen het implementeren niet echt gedaan. Dus nu weet ik heel veel waar ik nog niks mee doe.. beetje dom. En de korte termijn mindset van snel geld willen verdienen nekte me uiteindelijk, helemaal als je in de schulden zit, dat is killing voor je mindset.

  Maar goed, momenteel gaat ie best aardig. Kunst is vooral om meer met je bestaande klanten te doen, die kosten het minste moeite en als ze happy zijn is het gratis reclame!

  1. Mooi Bert, dankjewel voor het delen. Het is inderdaad als ondernemer niet altijd makkelijk om te starten, er zijn zoveel afwegingen die je kunnen tegenhouden. Zelf merkte ik ook toen ik begon als ondernemer hoeveel twijfel je soms kunt krijgen in het uitzoeken van… Maar het is inderdaad zoals jij en Adrienne al schrijven de balans is iets wat echt belangrijk is en dat is juist in het begin erg moeilijk. Je ziet veel ondernemers die zichzelf zo verliezen in hun bedrijf omdat de balans mist.

 2. Ik probeer al jaren iets van de grond te krijgen. Inmiddels is mij door die jaren heen wel iets duidelijk geworden.

  Ik ben een ster in het creëren van nieuwe, unieke en goede ideeën.
  Uitwerken van de essentiële onderdelen is ook prima.

  Maar waar ik vastloop is dat ik niet de juiste persoon ben om dat aan de man te brengen.
  Ik ben zeker een sociaal persoon en een makkelijke prater. Mensen en evt investeerders contacteren en relaties onderhouden is totaal niet mijn ding.
  Ook merk ik dat ik echt prikkels nodig heb van anderen. Dus samen iets bedenken en uitwerken.
  Of gewoon iemand die de meest basale knopen kan doorhakkdoorhakken, waar ik zelf vast begin te lopen.

  Daarnaast ben ik vaak al klaar met het idee wanneer het hele concept is uitgewerkt. Dan ben ik alweer toe aan een volgend idee.

  1. Dan ligt daar juist jouw kracht in, denk je niet? Om bedrijven te helpen om op te starten?

 3. Beetje vervelende reactie: wat een lange tekst!

  Vermoedelijk kan je dezelfde boodschap ook overdragen in minder woorden, dat houdt de aandacht beter vast.

  BTW: ik ben niet hoogbegaafd, mijn vrouw wel (ik lees soortement beetje mee)

  1. Beste Erik, dan ben jij niet echt de motivator geweest voor je vrouw met zulk advies gelijk anderen te willen verbeteren met negatieviteit.
   Nee jij bent niet hoogbegaafd nee.
   Anders had je wel meer over het topic aangevuld ipv. het beter willen weten.
   De post is niet voor jou. Is meer voor mensen die al minimaal 50 boeken hebben gelezen uit zichzelf.

   1. Beste Stefan,

    Als ik de reactie van Erik lees, dan zie ik eerder een suggestie of opbouwende kritiek. Ik zie het niet als iets heel negatiefs, al beseft Erik wel, gezien zijn woordgebruik, dat mensen het negatief zouden kunnen opvatten. En een opvatting is persoonlijk, en daar heb je zelfs een keuze in!
    Ik vatte vroeger ook dingen vaak negatief op, terwijl dat meestal niet zo bedoeld was. Hoewel ik die neiging nog steeds wel af en toe heb, probeer ik nu vooral ook te kijken of het positief bedoeld kan zijn.

    Helaas lukt het me niet om jouw post positief te bekijken… maar ik hoop dat je in de toekomst wat vaker kunt proberen om positief of neutraal ergens tegenaan te kijken voordat je emotioneel reageert.

    En om nog wat on-topic te schrijven: een positieve mindset lijkt me als ondernemer toch wel vrij essentieel. Ongereguleerde emotionele reacties lijken me daarentegen contra-productief.

    Zoals volgens mij meer HB-ers is het IQ vaak goed ontwikkeld maar is het EQ daarbij wat achtergebleven, bijvoorbeeld door het gebrek aan contact met mensen met een vergelijkbare intelligentie. Sinds ik me de afgelopen 10+ jaar heb gefocussed op het EQ deel en het mijzelf leren kennen, sta ik nu veel evenwichtiger en zekerder in het leven, waardoor ik nu eindelijk de beweging durf te maken naar ondernemerschap. Nu bezig met (bijna) alle oude side-projects af te ronden dan wel af te stoten, zodat ik mij hier volledig op kan focussen.

   2. Beste Stefan, helaas (alhoewel ik aan dat woord ga twijfelen terwijl ik het intyp) ben ik niet zoals jij hoogbegaafd.
    Mijn reactie was soortement positief bedoeld: maak teksten niet te lang, want mensen verliezen dan hun aandacht.

    Vriendelijke groet!

   3. Qua boeken nog wel een dingetje: 50 jaar geleden wel de hele Arendsoog- en Kameleonserie gelezen. Uit mezelf zomaar, omdat ik het toen leuk vond.
    Meer dan 50 boeken trouwens.
    Ik gok zomaar dat die boeken niet meetellen in jouw systeem?

  2. Grappig en interessant hoe perceptie werkt. Ik vond het juist kort, bondig en makkelijk om te lezen.

 4. Herkenbaar! Het is ook spannend. Ik heb altijd de luxe gehad om het naast een man met een vaste baan te doen. Gestapt in de valkuil dat geld niet belangrijk is en de burn-out ken ik ook. Nu na 7 jaar kan ik zeggen dat mijn bedrijf echt succesvol is, mensen weten waar ze me voor kunnen benaderen. En dat voelt heel goed!
  De grootste reden dat dit me gelukt is, is omdat ik mezelf beter heb leren kennen. Ik weet wat ik wel en wat ik niet wil en kan. Twijfel je over ondernemen? Ga het gewoon doen!

  1. Mooi Marian! Het zijn vaak onze eigen angsten die onze tegen kunnen blijven houden. Ik merk dat ook aan mezelf. Toen ik begon als ondernemer, zag ik wel 1000 beren op de weg :). Vanaf de vraag hoe kom ik aan klanten tot de vraag wat voor verzekering moet ik afsluiten 🙂
   Het is altijd spannend als er iets in je leven gaat veranderen. Je zoekt als mens vaak ook een stukje zekerheid, dankjewel voor het delen van jouw persoonlijke ervaring. De hele maand gaan de blogs verder in op HB en ondernemers, er zijn vast nog hele mooie punten voor je om ook hier weer herkenning of misschien tips in te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *