Heel wat jaren geleden was er een reclame op tv van Calvé Pindakaas over “Pietertje” van den Hoogenband die staat te voetballen. Hij is daar niet heel goed in. Pieter is wel een heel goede zwemmer, maar daar heb je op het voetbalveld weinig aan. Als hij in de voetbalomgeving was gebleven, had hij waarschijnlijk zijn hele leven het gevoel gehad dat hij incompetent was.  

De omgeving waarin we functioneren heeft een grote invloed op onze mindset, ons zelfvertrouwen, ons functioneren en het tot uiting kunnen brengen van onze unieke gaven.  

Helaas zie ik bij veel hoogbegaafden dat ze in de verkeerde omgevingen functioneren. In mijn Insight Sessies spreek ik regelmatig mensen die geïnteresseerd zijn in het Insight programma omdat ze een volgende stap zoeken op gebied van werk. Als ik dan vraag waar ze nu het meeste tegen aanlopen, dan is dat in grote lijnen als volgt: 

  1. Ik ga te snel voor mijn collega’s in mijn denken en ideeën waardoor ze me vaak niet begrijpen. 
  2. Mijn baas is geïntimideerd door mij omdat ik overal verbeteringen zie. 
  3. Ik zie steeds wat er moet gebeuren of niet goed gaat, maar ik word niet gehoord. 
  4. Ik word vaak te enthousiast, te proactief en te direct genoemd. 
  5. Er zit geen uitdaging (meer) in mijn werk. 

In de bovenstaande gevallen wordt hoogbegaafdheid vooral als een last ervaren. En dat terwijl de onderliggende kwaliteiten heel waardevol zijn. Zo kun je snel tot oplossingen komen voor (complexe) problemen, je ziet de zwakke schakels van een organisatie en je ziet hoe je die kunt versterken.  

Vanuit de drijfveer om dingen beter te maken, ben je enthousiast en wil je proactief zaken oppakken die handiger, mooier of sneller kunnen. En oké, soms ben je dan wat te direct omdat je in je hoofd alles al bedacht hebt en vergeet dat de rest die stappen in je hoofd niet heeft meegekregen. Maar, alles wat je zegt en doet komt wel steeds vanuit goede intenties, omdat je het beter wilt maken.  

Als je in de verkeerde omgeving functioneert, raak je echter vooral in gevecht met anderen en jezelf omdat niet wordt voldaan aan de voorwaarden die jij nodig hebt in je werk. In zo’n omgeving voel jij je vooral onbegrepen en niet gewaardeerd. Jij functioneert namelijk in een omgeving waarin je werk doet wat niet past bij jouw natuur. Een omgeving waarin jij als zwemmer staat te voetballen. En in die omgeving verlies je niet alleen veel energie, je mist ook de mogelijkheid om jouw “zwem-gaven” verder te ontwikkelen. 

In een niet-passende omgeving is het niet meer dan logisch dat je hoogbegaafdheid gaat zien als een last. Daarom is het zo belangrijk dat je kritisch gaat zijn op jouw omgeving.  

Ook al heb je nu steeds gewerkt in functies waarin je klein werd gehouden, te snel ging voor anderen en geen aansluiting kon vinden met collega’s. Er zijn ook echt andere omgevingen. En soms moet je die omgeving zelf creëren. Leg je niet neer bij ervaringen uit het verleden, maar ga actief op zoek naar ervaringen die passen bij jouw gewenste toekomst.  

Cruciaal daarvoor is dat je jouw werkvoorwaarden kent. En dat je weet wat jouw unieke vaardigheden zijn, zodat je deze kunt gaan benutten. In Insight hebben we daarom het onderdeel ‘Insight in werk’ toegevoegd. Daarin ontdek je jouw werkvoorwaarden en hoe je jouw unieke vaardigheden kunt ontdekken. Je ontdekt hoe je de juiste werkomgeving voor jezelf creëert, zodat je wél gezien, gehoord en gewaardeerd wordt. En je ontdekt meer over jezelf en hoogbegaafdheid, zodat je beter aan anderen kunt uitleggen hoe je bedraad bent. Je gaat merken dat dit enorm bijdraagt aan fijne relaties met collega’s en de andere mensen in je leven. 

Vanavond en maandag kun je nog deelnemen aan de gratis introductie-masterclass over hoogbegaafdheid. In de masterclass ontdek je meer over wat hoogbegaafdheid wel en niet is. Je ontdekt wat de drie hoofdkenmerken zijn van hoogbegaafdheid, wat het verschil is met hoogsensitiviteit en je ontdekt ook meer over Insight, want misschien is dit wel het juiste moment voor jou om te starten met Insight. Aanmelden voor de gratis masterclass kan hier: https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/. 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden