Dat je veel leuk vindt, veel mogelijkheden hebt, biedt je een breed scala aan interesses en uitdagingen. Het is alleen niet altijd handig. Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen wat het dan voor jou hoort te zijn. Als je inmiddels ook al zo vaak ergens aan bent begonnen om vervolgens je interesse te verliezen en er mee te stoppen, dan is de kans groot dat je er tegenop ziet om weer een nieuw project op te pakken. Dat kost je immers tijd, energie en geld en levert je vooral teleurstelling op.

Teleurstelling van weer een onafgemaakt project. Van iets dat het wederom weer niet voor je was. En hoe vaker je die teleurstelling hebt ervaren, des te terughoudender je wordt in het aangaan van een nieuwe uitdaging. Bang om weer je tijd niet nuttig te besteden en je energie en/of geld te verliezen. Bang om weer tegen je omgeving te moeten zeggen dat ook dit het niet voor je was.

Veel proberen is veel leren

Jouw brede interesse zorgt ervoor dat je veel verschillende dingen leuk vindt, maar het is vooral het “nieuwe” dat je aanspreekt. Het ontdekken, uitzoeken, erachter komen hoe het werkt. Dat is leuk. Maar als je dat eenmaal door hebt, is de lol er wel vanaf. “Been there, done that”. En op een bepaald moment, kun je jezelf niet meer motiveren om ergens aan te beginnen. Want wat heeft het voor zin toch?

Het hebben van veel interesses en mogelijkheden, kan jou gelukkig ook veel brengen. Op de eerste plaats is het goed om je te realiseren dat als je veel mogelijkheden hebt, je ook veel moet uitproberen om erachter te komen wat werkt voor jou en wat voor een langere termijn bij je past. Op de tweede plaats is het ook zo dat er op termijn een rode draad te zien is. Naast het plezier dat je hebt in het starten met iets nieuws, zit er vaak ook een lijn in de projecten die je onderneemt. Een gemene deler. Het zijn allemaal puzzelstukjes van een overkoepelende levensvisie en missie.

Daarom is het ook niet erg als je niet alles afmaakt waar je aan begint. Daarom is het niet raar dat je in bepaalde projecten en onderwerpen jouw interesse verliest. Dan heb je geleerd wat je te leren had en is het de bedoeling dat je de lessen meeneemt naar een volgend onderzoek.

Wat kun je doen?

  • Zie wat je doet als een onderdeel van de reis die je te maken hebt. Wees niet bang dat je weer ergens aan begint en het niet afmaakt. Zie het als een puzzelstukje dat jou weer verder op weg helpt. Laat jouw ervaringen en de teleurstelling die je hebt gevoeld, je niet belemmeren in jouw groei, in jouw persoonlijke ontwikkeling. Leer ervan, ga op zoek naar wat het je heeft gebracht en hoe je daarmee verder wilt. Verlies niet het vertrouwen in jezelf, want er gaan ook projecten en plannen komen die je wel gaat doorzetten en afmaken.
  • Verlies je ook niet in de teleurstelling van het niet afmaken of in de wanhoop van “ga ik het dan ooit wel vinden?” Neem een andere mindset aan. Focus je in plaats daarvan op wat het je komt vertellen. Zorg dat je helder maakt wat jouw levensvisie en missie is, je blauwdruk voor jouw leven. En gebruik daar de puzzelstukjes voor die je al hebt. Blijf ontdekken, onderzoeken en uitproberen. En wanneer je weet wat jouw levensvisie en missie is, dan weet je welke projecten en plannen daarbinnen passen en ook welke vooral zonde zijn van je tijd, geld en aandacht.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Volgende week lees je in deel 2 hoe je om gaat met het te veel willen en het hebben van te veel keuzemogelijkheden waardoor je niet meer weet waar je moet beginnen. Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheid. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden