Doe wat je leuk vindt is een mooi advies. Alleen wat nou als dat heel veel is. Waar begin je dan mee? En moet je alles doen wat je leuk vindt? Kun je alles doen wat je leuk vindt, of moet je keuzes maken?

Wanneer je veel interesses en mogelijkheden hebt, sta je voortdurend voor een enorm aantal keuzemogelijkheden. En hoe meer keuzes je hebt, des te groter de angst voor de verkeerde keuze. In deze TED Talk wordt dat haarfijn uitgelegd. Het komt er simpelweg op neer dat de kans dat je verkeerd kiest groter wordt als je meer keuzes hebt. Waarmee het maken van een keuze ook groter en zwaarder voelt. En het blijkt zo te zijn dat je vaak minder tevreden bent met de uiteindelijke keus die je gemaakt hebt.

Mooi balen dus als jij je hele leven al een waslijst aan interesses en mogelijkheden hebt, en je de hele tijd gevraagd wordt om te kiezen en te focussen. Oplossing: niet kiezen. Kun je ook geen verkeerde keuze maken en dan hoeft er ook niets af te vallen. Nadeel daarvan is dat geen keuze maken, weer veel onrust meebrengt. Je hangt steeds een beetje overal tussenin. Bovendien heb je het gevoel dat je stilstaat in je leven. Er ontwikkelt niets, er groeit niets en je komt eigenlijk geen stap verder. Je wordt niet geprikkeld en uitgedaagd. Je voelt je lusteloos en ongeïnspireerd en je leeft vooral in een staat van mentale armoede. Dat is enorm vermoeiend. Je hebt het namelijk nodig om je ergens in vast te bijten, om jouw leergierigheid te prikkelen. Dus niet kiezen is niet zo’n goede optie.

Waar moet je dan beginnen, wat moet je kiezen?

Als geen keuze maken niet zo’n goede optie is, wat moet je dan kiezen? En hoe ga je om met alle andere dingen die je dan niet meer kunt doen? Goed nieuws: door het maken van een keuze vallen de andere opties niet per se af. Sterker nog, de kans is groter dat je juist meer kunt realiseren. Dat je meer kunt doen van wat je wilt.

Als jij namelijk geen keuze maakt, gebeurt er weinig. Misschien rol je ergens in, maar de vraag is hoe gelukkig je daar van wordt en hoe ver je er mee komt. In de praktijk is het zo dat als je alle opties openhoudt, je geen optie echt kunt benutten. Zie die opties als deuren die voor je openstaan. En achter iedere deur bevindt zich een kamer waarin je nieuwe dingen kunt ontdekken en leren en jezelf verder kunt ontwikkelen. Je kunt wel alle vier de deuren als optie houden, maar je kunt niet door vier deuren tegelijk stappen. Je kunt wel beginnen bij deur 1, naar binnen gaan, ontdekken wat daar op je ligt te wachten en vervolgens weer de kamer uitstappen. Daarna kun je door met deur nummer 2 en zo kun je 1 voor 1 alle kamers bezoeken. Deze mooie video van Tim Ferris laat dat mooi zien. “You can do all things, but not at once”.

De vraag is dus niet welke keuze je maakt, maar waar je mee begint. En dat er onderweg opties afvallen, dat er toch ergens een deur dichtvalt, dat is niet erg. Je leert steeds meer over wat voor jou de juiste stappen zijn en welke deuren je als eerste door moet.

Wat kun je doen?

  • Als je niet weet welke keuzes wel en niet bijdragen aan jouw leven:
    Vorige week noemde ik al de blauwdruk voor jouw leven. Het helder hebben van jouw overkoepelde levensvisie en missie. Weten hoe jij jouw leven wilt leven en wat je wilt bereiken. Dat zit in je. Dat is jouw rode draad. De reden dat jij doet wat jij doet. Wat Simon Sinek omschrijft als jouw why. Wanneer je dat helder hebt, hoef je alleen nog maar bij de projecten en ideeën die je verzint jezelf af te vragen: “draagt het bij, of leidt het af?”. Maakt het maken van keuzes een heel stuk eenvoudiger.
  • Als je niet weet waar te beginnen:
    Begin ergens. En als je niet weet waar, onderzoek het. Maak een keuze en kijk hoe het voelt en uitpakt. Als je merkt dat het toch niet klopt, dan stuur je bij en probeer je gewoon een ander deurtje.

Waar ga jij nu mee beginnen? Laat je het me onder de blog weten?

Volgende week lees je in deel 3 hoe je de valkuil van te veel en alles tegelijk doen kunt voorkomen. Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheid. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden