Er zijn behoorlijk wat half afgemaakte projecten waar ik ooit enthousiast aan begonnen ben, maar die nooit het daglicht hebben gezien als afgerond project. Aan de andere kant zijn er ook dingen waar ik mezelf door heen heb geduwd, gevochten eigenlijk, om het af te maken, terwijl het achteraf gezien helemaal niet in lijn lag met mijn weg.
Er zijn periodes geweest waarin ik mezelf slecht in afmaken vond. En er zijn periodes geweest waarin ik maar niet meer aan iets nieuws begon omdat ik me dan gevoelsmatig meteen weer zou committeren aan iets voordat ik wist of ik dat wel echt wilde. Dat laatste nam mijn gevoel van vrijheid en speelruimte weg. Als gevolg ontnam ik mezelf de kansen om te proberen, te experimenteren, te spelen.
De selffulfilling prophecy van het ‘ik maak het toch niet af’
Als ik aan mensen vraag wat de grootste twijfel is bij het starten van het insight traject, dan krijg ik meestal het antwoord: ‘Ik ben bang dat ik het niet afmaak’. En dat begrijp ik. Maar, in alle eerlijkheid, afmaken is ook een skill die aan te leren is. Ergens niet aan beginnen omdat je bang bent dat je het niet gaat afmaken, voorkomt dat je gaat komen waar je wilt zijn. Het is overigens een prachtige selffulfilling prophecy. Want als je steeds denkt: ‘Ik ga het niet afmaken’, ja, dan ga je daar vanzelf naar handelen.
Veel belangrijker is om te zien wat belangrijk is om af te maken, wat het is waardoor je soms moeite hebt met iets afmaken en hoe je kunt leren om af te maken wat voor jou nodig is om verder te komen. Je verschuilen achter de zin ‘ik ben gewoon slecht in afmaken’ brengt je in elk geval niet veel verder.
Alles afmaken waar je aan begint
Aan de andere kant zie ik ook genoeg HB’ers die juist, bijna dwangmatig, alles afmaken waar ze aan beginnen. Het gevolg daarvan is dat je jezelf verliest in de hoeveelheid dingen die je van jezelf moet afmaken terwijl je diep van binnen al snel na de start weet dat het helemaal niet is wat je wilt. Daardoor wordt het steeds moeilijker om aan iets te beginnen omdat je er dan voor je gevoel weer aan vast zit. Alleen, een groot deel van het onderzoek over wat past bij jou en het groeien als mens komt voort uit proberen, experimenteren. Het staat je dan ook ontzettend in de weg als je dat niet meer doet omdat je of nu al vol zit met dingen waar je beter mee zou kunnen stoppen, of niet meer iets nieuws durft aan te pakken.
De juiste middenweg
Uiteindelijk is het goed om te weten dat sommige dingen voor jou belangrijk zijn en deze verdienen het om afgemaakt te worden. Andere dingen waren leuke probeersels, maar helemaal niet bedoeld voor jou, om jezelf er door heen te duwen. Het leven wordt een stuk makkelijker als jij kunt herkennen wat het verschil is tussen deze twee. En dat doe je door heel helder te hebben wat voor jou belangrijk is, waar jij naar toe op weg wilt zijn. Vanuit duidelijkheid over jouw blauwdruk volgt namelijk ook het antwoord op de vraag: draagt dit bij, of leidt het af?
Daarnaast is het ook goed om je te realiseren dat HB’ers over het algemeen kwaliteiten hebben die liggen in de fase van ontwikkelen. Zodra iets ontwikkeld is, zodra je begrijpt hoe iets zit en het werkt, dan verlies je vaak weer de interesse omdat je geleerd hebt wat er te leren viel. De volgende fase, de fase van onderhouden past minder goed bij de gaven van hoogbegaafdheid. Het is daarom niet vreemd dat deze fase meer energie kost. Een oplossing daarvoor is dat je anderen vraagt om je te helpen in deze fase.
Wat kun je doen?
Zorg dat je duidelijk hebt wat jouw weg is en wat bij jou past. Zie wat je doet als onderdeel daarvan of van het onderzoek om een volgende stap helder voor jezelf te maken.
Zie afmaken als een skill die je kunt leren, en niet als iets wat betrekking heeft op wie jij bent. Realiseer je dat het belangrijk is dat je leert hoe je de dingen die jou verder helpen wel kunt afmaken. Ook al heb je een ‘bad track record’ en zegt iedereen om je heen ‘ja, jij maakt nooit wat af’. Super zonde als je hierdoor jezelf in de weg blijft zitten.
Stop met dingen die niet voor je werken en niet bij je passen. Het is absoluut niet de beste manier om jouw gaven te benutten. Beter iets niet afmaken wat niet klopt voor jou, dan jezelf er doorheen vechten. Je kunt je tijd en energie maar één keer besteden.
Ik ben benieuwd, maak je te weinig af, of houd je juist te veel vast aan het iets afmaken? Laat je het me onder de blog weten?