Een paar dagen geleden schreef ik dat als het niet past, dat je er dan beter mee kunt stoppen. Ik schreef dat het voor jou de bedoeling is dat je gaat doen wat voor jou klopt en waar jij goed in bent. En dat je dat ook kunt doen voordat je opgebrand en uitgeblust bent (lees maar). Toen kwam natuurlijk de vraag, maar hoe dan?

  • Hoe ga ik vinden en doen wat wel past?
  • En hoe kan ik gaan stoppen met wat niet past?

Het klinkt allemaal heel makkelijk natuurlijk. ‘Ga gewoon doen wat je leuk vindt en stop met wat niet leuk is.’ Alleen, in de echte wereld heb jij een huis waar je voor moet betalen. Je blijft graag in leven dus eten kopen is enigszins belangrijk. Je wilt ook wel goed voor de dag komen en helaas, die kleren kopen zichzelf niet. Allemaal kostenposten. Bovendien heb je niet echt zin om je dagelijks zorgen te moeten maken over waar je deze maand je geld vandaan gaat halen. Dus dat stoppen met wat je nu doet, dat klinkt leuk, maar dat kan toch helemaal niet?

Gelukkig is het niet zo zwart-wit of een geval van nu of nooit. Daarom heb ik 7 tips voor je op een rijtje gezet. Hiermee kun jij er nu al gaan achterkomen wat voor jou de bedoeling is. En, hoe je kunt gaan stoppen met wat niet past zonder dat je ineens op straat staat of jezelf allerlei ellende op de hals haalt. Klinkt goed toch?

TIP NUMMER 1

Je hoeft niet abrupt overal mee te stoppen. Sterker nog, doe dat alsjeblieft niet zeg. Als je ontevreden bent met je werk en je neemt per direct ontslag, heb je gewoon een financieel probleem. Maar je kunt wel nu besluiten dat je er mee gaat stoppen en dat je iets anders wilt gaan doen, ook al weet je nu nog niet precies wat.

Al meerdere keren heb ik mijn baan opgezegd omdat het niet meer paste. Dat waren echt geen impulsieve acties omdat ik een slechte dag had of een beetje ontevreden was over mijn leven. Het begon met de realisatie dat het niet meer klopte bij mij en wat ik voor mezelf wenste. En dat merkte ik aan alles; veel moe zijn, nergens zin in hebben, met rust gelaten willen worden en opstaan met een omgekeerde glimlach.

Op die momenten realiseerde ik me weer dat ik moest bijsturen, dat ik van koers begon te raken. Ook ik heb ook een huis, ik moet ook eten en ik draag graag leuke kleren. Dus op de momenten dat ik besloot te gaan stoppen, heb ik niet meteen opgebeld om te zeggen ‘hee, het was leuk, maar ik kom niet meer’. Bovendien past dat ook helemaal niet bij mij. Ik wil alles graag goed afronden en op goede voet uit elkaar gaan.

TIP NUMMER 2

Breng eerst in kaart waar je nu staat en wat er nu niet klopt en mist. Als je weet dat wat je nu doet niet (meer) past, dan kun je erachter komen waar dat door komt. Is er iets veranderd waardoor het nu niet meer leuk is? Of heb je het nooit echt leuk gevonden?

Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat ik op mijn best ben als ik zelf invulling kan geven aan mijn werkzaamheden en op meerdere gebieden in een organisatie vrij kan bewegen. Het liefste ben ik functieloos zodat ik aandacht kan geven aan wat nu belangrijk is, kan ontwikkelen wat er mist, crisissen kan oplossen en toekomstige problemen kan voorkomen. Dat kan in kleine en startende organisaties, maar in grotere organisaties is het noodzakelijk om meer structuren aan te brengen.

Hoe meer ik in een afgebakende functie moet werken, des te meer ik me bekneld voel. Wanneer mijn vrijheid wordt ingeperkt en ik me moet gaan houden aan een takenlijstje dat past bij mijn functie, dan kan ik niet doen waar ik het beste in ben. Bovendien voel ik me dan vooral nutteloos en ongezien. Alsof ik “het best bewaarde geheim” van de organisatie ben, wetende dat ik zo veel meer kan, maar dat ik niet buiten de lijntjes mag kleuren.

Door al deze observaties in kaart te brengen en door goed te kijken naar de momenten waarop ik steeds mijn energie verlies en weg wil, kwam ik erachter wat voor mij belangrijk is. Zo werkt het ook bij jou. Het wordt bovendien steeds makkelijker om te zien waar je energie van krijgt en waar je meer van moet gaan doen. En het wordt duidelijker waar jij je energie op verliest en minder van moet gaan doen.

Kijk eerst eens goed naar je werk nu. Misschien kun je in jouw dagelijkse bezigheden al een kleine verschuiving maken waardoor het wel weer past bij wat voor jou belangrijk is. Soms is een klein zetje in de juiste richting al voldoende.

TIP NUMMER 3

Neem dagelijks een moment om na te denken over jouw ideale leven. Merk je dat je echt een andere koers te varen hebt? Gun jezelf dan de tijd om hier verder over na te denken. Ga dromen, fantaseren over hoe jouw ideale leven er uit ziet. Geef beelden aan hoe jouw leven er uit ziet als het past en klopt. Wat ben je aan het doen? En met wie? Waar werk je aan en waarom?

Zet op die momenten alles uit, je telefoon, het internet, je partner. Sluit je ogen als dat voor jou werkt, ga eerst een stukje lopen als je dat fijn vindt. Wees niet bang voor de stilte of de momenten dat er even niets in je op komt. Hoort er allemaal bij. Als je dat accepteert, gaan er juist weer allerlei nieuwe gedachtestromen op gang komen.

Al pak je maar tien minuten. Zolang het maar tien minuten zijn die jij besteedt aan jezelf en jouw ideale leven. Door het dagelijks te doen, maak je het passend in jouw drukke leven en doe je blijvend nieuwe inspiratie op. Dat geeft jou gelijk een dosis extra energie. Het biedt je perspectief over een toekomst die wel past en het geeft je iets om naar uit te kijken. Een richting en vertrouwen dat er nog iets moois op je staat te wachten. Hoe fijn is dat?

TIP NUMMER 4

Beschrijf het. Jouw gedachtes gaan razendsnel en als je in de ideeën modus zit, dan raak je verstrikt in je eigen gedachtes. Door het te beschrijven kun je het proces bewuster doormaken, erachter komen wat je wel wilt en helder maken wat een volgende stap kan zijn. Schrijf alles op wat er in je op komt rondom jouw wensen en beelden over jouw ideale leven.

Een ander groot voordeel hiervan is dat je het steeds kunt teruglezen om te bekijken of het nog klopt en je kunt het aanvullen als dat nodig is. Zelf heb ik in ongeveer iedere kamer van mijn huis volgeschreven notitieboekjes liggen met ideeën en plannen. Ga ik niet allemaal uitvoeren natuurlijk, wil ik ook helemaal niet. Maar ieder idee brengt mij dichter bij het ‘waarom’ van wat ik wil. Plus, als ik het teruglees, brengt het mij weer inspiratie en nieuwe ideeën. Pas als ik denk dat het klopt, ga ik stappen zetten om te kijken wat er nodig is om het te realiseren.

Kijk ook of je een gemeenschappelijke deler kunt vinden in de dingen die je graag doet. Wat ligt er onder? Wat maakt het zo leuk voor jou? Wanneer ben jij op je best?

TIP NUMMER 5

Je hoeft niet te wachten tot het eigenlijk al te laat is. Wacht niet tot je het echt niet meer naar je zin hebt en je moe, leeg en depressief bent. Wacht niet tot je het niet meer kunt opbrengen om naar je werk te gaan. Je hebt namelijk al veel eerder in de gaten dat er iets niet meer klopt of past.

Daarom ook bij deze tip de tip: pak de dagelijkse momenten voor jezelf. Neem de tijd om jezelf te bevragen of het allemaal nog klopt in je leven, of je het nog naar je zin hebt en plezier hebt met wat je doet. Zo kun je op tijd bijsturen. Scheelt een hele hoop gedoe, stress, verdriet en pijn.

TIP NUMMER 6

Geen tijd om hier mee aan de slag te gaan? Hate to break it to you, maar geen tijd is geen reden, het is een excuus. Het is vooral een verklaring die jij aan jezelf geeft om je niet al te slecht te voelen over het feit dat je niet doet wat je eigenlijk wel zou willen doen. Is heel normaal en menselijk hoor.

Maar tijd maak je door de juiste prioriteiten te stellen. Een leven dat bij jou past moet altijd prioriteit 1 zijn. Als je niet de juiste dingen aan het doen bent, gaat het immers ten koste van al het andere dat je doet.

Wanneer je blijft doen wat je nu doet, dan ga je trouwens merken dat je juist minder tijd hebt. Want als jij je bezig houdt met energie slurpers, dan kost alles wat je doet nog meer tijd. Andersom is ook waar, wanneer je de juiste dingen doet, heb je veel meer energie en focus en kun je meer doen in minder tijd. Nu deze investering in jezelf doen is dus een winst op langere termijn.

Laat jouw gedachtes over tijd je dus niet in de weg zitten. Soms moet je even wat inleveren om weer verder te komen, een stapje terug, twee vooruit.

TIP NUMMER 7

Eigenlijk de allerbelangrijkste.

Begin.

Nu.

Ja, morgen kan ook, volgende week ook. Misschien heb je volgende maand wat meer tijd? Of zeg je dat nu al best wel lang? Weet je, begin gewoon. Wat kun je al doen?

Laat je me in de comments weten wat jou nog weerhoudt of met welke vragen jij zit? Ik heb namelijk nog veeul meer tips voor je ;).

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden