De ochtend zet de toon voor de dag. De mensen die vanochtend op een lego blokje zijn gestaan, vervolgens koffie op een schoon wit shirt hebben geknoeid en ook nog de havermout hebben laten overkoken, die weten al wat de invloed van de ochtend op de rest van de dag wordt “ik had beter in bed kunnen blijven”.

Maar, we hebben meer in de hand dan we denken. Zo zorgt een goed ochtendritueel ervoor dat je begint met een positief gevoel over de dag, zelfs als je dan vervolgens op een lego blokje gaat staan. Door voor onszelf een aantal (kleine) activiteiten in te bouwen die ons een goed gevoel geven en een positieve mindset brengen, worden we veerkrachtiger en kunnen we makkelijker omgaan met vervelende gebeurtenissen.

Misschien moet je er iets eerder voor opstaan, maar het loont om je dag te beginnen met activiteiten die je rust, energie en positieve gedachten brengen. Hoe beter je jou dag begint, hoe meer je gedurende de dag aankunt. Als je iedere ochtend jouw selectie van positieve activiteiten gaat (en blijft) uitvoeren, wordt dit vanzelf een nieuwe gewoonte; een automatisme waar je niet meer bij stilstaat en daarom makkelijker vol te houden is.

Maar dan komt natuurlijk de vraag, “welke activiteiten kun je dan het beste in jouw (nieuwe) leven gaan integreren?”. Daarom hieronder een aantal wetenschappelijk bewezen mogelijkheden. Het belangrijkste is dat jij doet wat bij jou past, anders houd je het ook niet vol.

MEDITEER

Meer en meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat meditatie de structuur van de hersenen en zelfs ons ‘happiness set point’ kan veranderen. Dit ‘happiness set point’ wordt ook wel onze baseline voor geluk genoemd, oftewel de aanleg voor hoe gelukkig jij je maximaal kunt voelen. Voorheen werd gedacht dat je daar verder niets meer aan kon doen, maar dat je het simpelweg moest doen met wat je vanaf je geboorte hebt meegekregen. Meditatie blijkt echter bijzonder veel invloed te hebben op onze lichaam en geest. Het is daarom ook niet vreemd dat ongeveer 80% van de gelukkigste en meest succesvolle mensen dagelijks een vorm van meditatie doen.

We denken bij het woord meditatie vaak echter aan iets zweverigs, aan stilzitten en heel hard proberen nergens aan te denken. Dat is gelukkig niet wat onder meditatie wordt verstaan. Meditatie vraagt er juist om dat je je bewust bent van je gedachten en je richt op positieve affirmaties. Het biedt je de gelegenheid om te zijn waar je bent, het nu te ervaren en om contact te maken met je omgeving, je lichaam en je geest, zonder jezelf er in te verliezen. De wetenschap erkent inmiddels al vele voordelen van regelmatig mediteren, waaronder: het verhogen van de concentratie, verminderen van angsten en piekeren en het voorkomen en genezen van depressie. Hiervoor hoef je niet iedere dag een uur in kleermakerszit door te brengen, minimaal 5 minuten per dag is al voldoende!

BEWEEG

Kies een vorm van beweging, dit hoeft niet meteen 10km hardlopen of intensieve krachttraining te zijn, maar in ieder geval iets om je lichaam en geest wakker te maken. Iets wat je in beweging zet, al is het maar een 7-minute workout. Zeker als je net begint is het belangrijk om iets te doen wat laagdrempelig is en niet te lang duurt. Geef jezelf de tijd om te wennen aan een nieuwe dagelijks routine. Houdt het simpel! Naast deze 7-minute workout is het belangrijk om 2-3x per week aan een vorm van krachttraining te doen. Als je het lastig vindt om tijd te vinden om te sporten, dan kun je overwegen om ’s ochtends al jouw workout te doen. Je moet er wat eerder voor op staan, maar je begint de dag al wel meteen met een behoorlijke dosis power en een mooi succesgevoel! Bovendien went het vroege opstaan vanzelf.

SCHRIJF

Neem iedere ochtend ongeveer 5 minuten de tijd om op te schrijven waar je dankbaar voor bent, waarom vandaag een goede dag wordt, wat het een goede dag zou maken en een affirmatie die jij jezelf eigen wilt maken. Leg de avond ervoor een lijstje met deze vragen klaar zodat je dit gemakkelijk in de ochtend kunt uitvoeren. Committeer jezelf om dit dagelijks te doen. Neem ’s avonds nog even 5 minuten de tijd om het lijstje door te nemen en te reflecteren op hoe de dag is gegaan en hoe je er morgen een nog betere dag van kunt maken. Zo start en eindig je de dag op positieve wijze!

ONTBIJT

Los van de vraag of ontbijt belangrijk is, gaat het er hierbij vooral om dat je even rustig zit en de tijd neemt om je lichaam te voeden en te voorzien van de benodigde energie. Ontbijt met aandacht en maak er indien mogelijk een activiteit van die je samen met jouw partner / gezin uitvoert.

PREPARE

Bereid je voor op de dag die komen gaat. Wat staat er op de planning? Bepaal wat het enige is dat je vandaag minimaal moet doen / afronden. Wanneer ben je tevreden over de dag? Start hiermee, want hoe eerder je dit hebt afgerond, hoe beter jij je voelt. Net zo belangrijk: vier het als je deze prioriteit hebt volbracht, zie het als een behaald succes. Bepaal naast wat je minimaal moet doen ook wat je maximaal gaat doen. Zo voorkom je dat je, na het doen van wat je minimaal wilde doen, er nog de rest van de dag mee bezig bent terwijl dit ten koste gaat van andere (leukere?!) activiteiten. Het is handig als je de dag van te voren al bepaalt wat de belangrijkste prioriteit van de volgende dag is.

Take it slow

Onthoud dat je jouw huidige leven niet in 1 dag hebt gecreëerd en dat je daarom ook niet in 1 dag (of 1 week) je hele leven hebt veranderd. Het geheim tot een levensverandering ligt in kleine stapjes die je makkelijk en dagelijks kunt volhouden. Hoe groter de verandering, des te moeilijker dit te integreren is in jouw leven en hoe moeilijker het is om het vol te houden. We zijn als mens echte gewoonte dieren en zodra we een verandering maken in een gewoonte, voelt dat eerst onwennig en oncomfortabel. Hoe groter de verandering, hoe oncomfortabeler het voelt, en des te makkelijker we terugvallen in oude gewoontes. Het is daarom aan te raden om hier iemand in te betrekken, als je het alleen doet ben je namelijk sneller geneigd je nieuwe (wenselijke) gedrag los te laten.

Wil je graag wat hulp bij het integreren van positieve routines in jouw dagelijks leven? Dan kan een online coach jou hierbij ondersteunen. Samen bekijken jullie hoe jij jouw leven zo kunt inrichten dat het beter bij jouw wensen past en jij je beter en gelukkiger gaat voelen. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.

Bronnen en relevante links

Artikel: http://brainspeak.com/mindfulness-can-increase-happiness-set-point/

TED Talk, Shauna Shapiro: Mindfulness Meditation and the Brain: https://www.youtube.com/watch?v=5AqgMo1P05E 

Onderzoek: Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004979/ 

Artikel: 5 dingen die de wetenschap zegt over de effecten van meditatie: http://www.bedrock.nl/2016/02/01/5-dingen-die-de-wetenschap-zegt-over-de-effecten-van-meditatie/ 

Artikel: Waarom mindfulness-meditatie werkt (en niet zweverig is): http://www.bedrock.nl/2016/05/01/waarom-mindfulness-meditatie-werkt-en-niet-zweverig-is/

Artikel: Regular exercise changes the brain to improve memory, thinking skills: http://www.health.harvard.edu/blog/regular-exercise-changes-brain-improve-memory-thinking-skills-201404097110 

Artikel: How to Reset Your Happiness Set Point: https://www.psychologytoday.com/blog/happiness-in-world/201304/how-reset-your-happiness-set-point


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden