Vaak heb ik me gevoeld alsof ik midden in een kamer stond vol met mensen, maar dat ik als enige losgekoppeld stond van de rest. Ik had het gevoel dat er een diepere wereld schuil ging in mij die ik niet met anderen kon delen. Wat voor mij zo vanzelfsprekend was, bleek voor anderen niet zo te zijn. Wat ik meteen al zag, bleek voor anderen lange tijd onzichtbaar.

Ik verlangde bovendien naar diepgaande gesprekken. Naar avonden gevuld met interessante discussies met mensen die net zo snel denken en praten als ik. Helaas bleken weinig mensen om mij heen dat verlangen met mij te delen. Ik begreep dat niet. Ik begreep niet waarom ik dat zocht en anderen niet. “Het zal wel weer aan mij liggen” was dan een logische verklaring.

Toen ik er op latere leeftijd achterkwam welke rol hoogbegaafdheid in dat plaatje speelt, ontving ik ook de inzichten in wat ik nodig had om de juiste mensen voor mij te kunnen vinden. En vooral ook de realisatie dat ik dus niet de enige ben die op deze wijze in de wereld staat. Dat alleen al maakte mijn leven een stuk minder eenzaam.

 

1 van weinig

Als hoogbegaafde ben je onderdeel van een relatief kleine groep. Naar schatting is zo’n 2-3% van de bevolking hoogbegaafd. De kans is daarom aanwezig dat je weinig gelijkgestemden in jouw directe omgeving hebt of had in jouw opgroeiende jaren.

In dat geval mis je vaak een bepaalde diepgang in de gesprekken die je voert en de mate waarin jij je begrepen en gesteund voelt. Het lijkt alsof jij de enige bent die over bepaalde vraagstukken nadenkt. De enige die zich zorgen maakt over bepaalde gebeurtenissen in de wereld en de enige die ziet wat jij ziet. Veel hoogbegaafden die ik spreek, geven ook aan dat ze zich vaak eenzaam voelen of lang gevoeld hebben. Dat ze het gevoel hebben er met veel dingen alleen voor te staan.

Hoewel je één van weinig bent, ben je niet de enige. Het is wel een kwestie van op de eerste plaats jezelf steeds beter te leren kennen. En dat je begrijpt wat hoogbegaafdheid voor jou betekent, zodat je ook beter begrijpt wie jij bent en wat jij nodig hebt. Hierdoor kun je beter zien welke mensen bij jou passen en de aansluiting met anderen makkelijker gaan maken.

 

Genoeg interessante mensen

Vergis je bovendien niet dat 2-3% in aantallen nog best wel veel is! Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die net buiten de categorie hoogbegaafd vallen, maar waar je wel voldoende de aansluiting mee kunt vinden. En er zijn genoeg mensen waar je raakvlakken mee vindt vanuit bepaalde interesse gebieden.

Ga daarom op zoek naar omgevingen die voor jou interessant zijn en wees nieuwsgierig naar de mensen die je daar ontmoet. Je gaat merken dat je steeds beter wordt in het herkennen van mensen die bij jou passen en mensen waar het minder goed mee klikt. Het feit alleen al dat je mensen treft die jou op een bepaalde manier prikkelen, maakt al minder eenzaam.

 

Wat kun je doen?

  1. Ga op zoek naar bijeenkomsten, meet-ups, online groepen. Er zijn tegenwoordig steeds meer plekken waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Ga ook de omgevingen opzoeken die voor jou vanuit een bepaalde interesse interessant zijn. Een passie, sport, een gedeelde interesse, verbindt mensen op ook weer een ander niveau.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden